Wat te doen bij strijd aan de eettafel?

Home > Inwoners > Nieuws > Wat te doen bij strijd aan de eettafel?

Wat te doen bij strijd aan de eettafel?

RSS
logo CJG

Toegeven, smeken, dreigen, rustig blijven: het is een hele uitdaging om je kind te laten eten wanneer het weigert. Dit is namelijk iets wat je dreumes zelf in de hand heeft. Erg frustrerend, omdat je als ouder graag wil dat je kind gezond is en groeit. Hoe je hiermee omgaat? Wij geven tips.

Wees gerust, veel ouders hebben te maken met de ‘dat-lust-ik-niet-fase’ van hun kroost. Na ongeveer anderhalf jaar groeien kinderen minder snel, waardoor ze minder behoefte hebben aan eten. Ook beginnen ze hun grenzen te verkennen. Van treuzelen tot kliederen: niet eten is een fantastisch machtsmiddel.

Bied structuur en regelmaat

Wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt zéker voor negatief gedrag. Probeer de trucjes van je kind dus te negeren, maar stel wél grenzen. Neem daarnaast de tijd voor het eetmoment. Iedereen klaar? Dan gaat het eten van tafel en krijgt je kind de rest van de avond niets meer. Niet eten betekent dan met honger naar bed. Kleine kans dat je de dag erop weer in een machtsstrijd belandt.

Stel verwachtingen bij

Gevarieerd eten en nieuwe smaken uitproberen: dat is wat een goede eter doet. Het bord hoeft dus niet leeg, een gezond kind voelt vaak zelf aan wat het nodig heeft. Ben je toch bezorgd? Noteer dan wat je kind eet en drinkt en leg het voor aan een deskundige, zodat jullie samen kunnen bekijken of het voldoende is.

Vragen staat vrij

Heb je vragen over het eetgedrag van je kind? Of andere vragen over opgroeien? Stel ze aan het CJG via telefoon of e-mail.
Bel ons tussen 9.00 en 17.00 uur via 0485 - 39 66 66 of mail ons via info@cjglandvancuijk.nl en wij geven je binnen twee werkdagen een antwoord.