Wat doe je als jouw kind jokt of liegt?

Home > Inwoners > Nieuws > Wat doe je als jouw kind jokt of liegt?

Wat doe je als jouw kind jokt of liegt?

RSS

Een leugentje om bestwil: iedereen maakt zich er weleens schuldig aan. Merk je dat jouw kind vaak de waarheid verdraait? Dan is het belangrijk om daar iets aan te doen. Wij helpen je op weg.

Goed om te weten: kinderen tot 7 jaar oud liegen niet bewust. Je spreekt op die momenten meer van jokken. Toch vertellen ze vaak niet de waarheid, omdat fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen. Speel vooral mee met de fantasieën van je kind. Bijvoorbeeld door net te doen of je het denkbeeldige bordje macaroni leegeet dat je geserveerd krijgt. Je kind komt er op latere leeftijd vanzelf achter hoe de vork écht in de steel zit.

Leugens en eerlijkheid

Toch is het goed om je kind al op jonge leeftijd de beginselen van leugens en waarheden bij te brengen. Geef bijvoorbeeld aan dat eerlijkheid het langst duurt. Heeft je kind bijvoorbeeld stiekem een snoepje gepakt en vertelt het je hier achteraf over? Dan mag je best een beetje boos worden, maar spreek op die momenten óók je waardering uit voor de openheid.

Achterliggende reden

Als kinderen ouder worden, begrijpen ze steeds beter dat acties gevolgen hebben. Maak jij je zorgen om het lieggedrag van je zoon of dochter? Ga op zoek naar de achterliggende reden door er op een betrokken manier over te praten. Misschien is je kind bang voor afwijzing of wil het zich beter voordoen. Met deze informatie kun je beter helpen.

Vragen staat vrij

Heb je vragen over jokken of liegen? Of andere vragen over opgroeien? Stel ze aan het CJG via 0485 – 39 66 66 of info@cjglandvancuijk.nl.