Wat als je vermoedt dat je kind alcohol drinkt of drugs gebruikt?

Home > Inwoners > Nieuws > Wat als je vermoedt dat je kind alcohol drinkt of drugs gebruikt?

Wat als je vermoedt dat je kind alcohol drinkt of drugs gebruikt?

RSS

Kleding met een wietgeur, slaapproblemen en onverklaarbare uitgaven. Het kan er allemaal op wijzen dat je kind alcohol drinkt of drugs gebruikt. Dit gaat gepaard met gezondheidsrisico’s, waarvoor je je zoon of dochter wilt beschermen. Daarom is het hartstikke belangrijk om hierover in gesprek te gaan met je kind. Hoe? Wij geven tips.

Experimenteren: we doen het bijna allemaal. Wanneer kinderen ouder worden, doen ze dit soms met alcohol en drugs. Met alle gevolgen van dien. Door te luisteren, informeren en adviseren help je jouw kind hier verstandig mee om te gaan én gezond op te groeien.

Wees geïnformeerd

Wanneer jij je open en ontspannen opstelt, krijgt je kind het gevoel dat het vrijuit kan praten. We begrijpen: het is erg moeilijk om deze houding aan te nemen als je bang en onwetend bent. Zorg er daarom voor dat je weet waar je het over hebt. Lees je in en praat erover met je omgeving.

Toon interesse

Heeft je kind hulp nodig? Je komt erachter door vragen te stellen. Bijvoorbeeld over de beweegreden. Is het pure nieuwsgierigheid of is er meer aan de hand, zoals groepsdruk, stress, onzekerheid of eenzaamheid?

Bied houvast

Kinderen hebben behoefte aan grenzen, ook op dit vlak. Die kun jij als ouder bieden. Stel in overleg met je kind regels op en leg uit waarom je dit doet. Bespreek ook de risico’s van drank en drugs. Zo bied je duidelijkheid, openheid én veiligheid.

Vragen staat vrij

Heb je vragen over drank- en drugsgebruik bij kinderen? Of andere vragen over opgroeien? Stel ze aan het CJG via 0485 – 39 66 66 of info@cjglandvancuijk.nl.