Verstrekking eerste duurzaamheidsleningen

Home > Inwoners > Nieuws > Verstrekking eerste duurzaamheidsleningen

Verstrekking eerste duurzaamheidsleningen

RSS

Door in eigen huis te verduurzamen kunt u besparen op de kosten van uw energierekening. Het laten isoleren van het huis of het nemen van zonnepanelen kost eerst geld, voor het iets oplevert. Niet iedereen heeft daar eigen geld voor. Daarom biedt gemeente Sint Anthonis een goedkope lening aan zodat iedereen mee kan doen. De eerste vijf leningen zijn inmiddels verstrekt.

Iedereen kan meedoen

De gemeente Sint Anthonis vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen aan het verduurzamen van de woning. Alle inwoners moeten daarom de kans krijgen hun huis te verduurzamen. Dit kan gedaan worden door het huis goed te isoleren of door zonnepanelen te nemen. Door het isoleren van uw huis wordt de gasrekening lager. Met zonnepanelen wekt u zelf een deel van de eigen stroom op. Voor het gebruikmaken van de lening zijn verschillende mogelijkheden.

Consumptieve lening

Om het verduurzamen van uw huis te kunnen betalen kunt u bij de gemeente terecht voor een consumptieve lening. Bij een consumptieve lening wordt gekeken naar hoeveel u verdient en hoe hoog uw vaste uitgaven zijn. Op basis van die gegevens wordt gekeken hoeveel u kunt lenen. Een consumptieve lening gebruiken mensen bijvoorbeeld ook voor de financiering van een auto. De consumptieve lening wordt het meeste aangevraagd.

Hypothecaire lening

Een andere manier om de verduurzaming te kunnen betalen is een hypothecaire lening. Bij een hypothecaire lening is het eigen huis het onderpand. Om gebruik te maken van een hypothecaire lening is een afspraak bij de notaris nodig omdat de hypotheekvoorwaarden moeten worden aangepast. Ook moet het huis een overwaarde hebben. Het huis moet dus meer waard zijn dan de hoogte van de hypotheek.

Verzilverlening

Een speciale vorm van hypothecaire lening is de verzilverlening. Deze lening is speciaal voor mensen die al langer in hun huis wonen, overwaarde hebben en geen hogere maandelijkse kosten willen. Bij de verzilverlening is het huis weer het onderpand en betaalt u in eerste instantie niets terug van de lening. Hierdoor blijven uw maandlasten hetzelfde, terwijl u wel profiteert van een lagere energierekening. Pas als u het huis verkoopt, betaalt u met de overwaarde van het huis de lening terug.

Aanvragen

Het aanvragen van de lening is heel eenvoudig. Eerst kijkt u hoe u wilt verduurzamen. U vraagt een offerte op voor  bijvoorbeeld voor isolatie of zonnepanelen. Op de pagina Duurzaam thuis lening staat een formulier. Het ingevulde formulier stuurt u samen met de offerte naar de gemeente terug. U krijgt dan een brief waarin staat wat u verder moet doen.

Meer informatie

Heeft u nog vragen dan kunt u contact opnemen met Claudia Beckers via 0485-208189 of via leningen@sintanthonis.nl.