Sint Anthonis Hart Veilig

Home > Inwoners > Nieuws > Sint Anthonis Hart Veilig

Sint Anthonis Hart Veilig

RSS

In de gemeente Sint Anthonis zijn maar liefst 47 AED’s (automatische externe defibrillators) aanwezig. De 8 AED’s die in het bezit zijn van de gemeente, waren aan vervanging toe. In samenwerking met de Stichting Sint Anthonis Hart Veilig (SAVE) zijn nieuwe apparaten aangeschaft en is zorg gedragen voor de vervanging. Marion van Driel, de voorzitter van SAVE, verving samen met wethouder Rob Poel de AED bij het gemeentehuis.

De 7 AED’s van de gemeente die in de andere dorpen in onze gemeente hangen, zijn vorige week vervangen. Ook deze AED’s hangen buiten in de openbare ruimte en zijn 24 uur per dag toegankelijk. Ze zijn ook aangemeld bij het oproepsysteem www.HartslagNu.nl   

Wethouder Rob Poel: “Omdat bij een hartstilstand iedere seconde telt, zijn AED’s in de openbare ruimte heel belangrijk om mensen te helpen. Die hulp wordt verleend door  de burgerhulpverleners in onze gemeente. We zijn dan ook erg blij met de nieuwe AED’s en met de goede samenwerking met de Stichting Anthonis Hart Veilig die als doel heeft om de gemeente Sint Anthonis hartveiliger te maken en te houden.” 

Wat kunt u doen?

U kunt op verschillende manieren helpen. Kijk eens op website www.sintanthonishartveilig.nl om te zien waar de AED’s in uw buurt hangen. Voor de het dorp Sint Anthonis is SAVE ook nog op zoek naar inwoners die willen leren reanimeren. Al u dat wilt leren, kunt u bij SAVE een cursus reanimeren doen. SAVE verzorgt ook de herhalingslessen. Uw inzet kan mensenlevens redden. Als u 112 belt is de overlevingskans van iemand met een hartstilstand 10%. Als het slachtoffer snel wordt gereanimeerd verdubbelt de overlevingskans. En indien daar een AED bij wordt aangesloten, kan de overlevingskans tot 40% of meer stijgen.

Op de site van SAVE is bij AED ook te lezen hoe de AEDs werken, hoe u subsidie kunt aanvragen voor aanschaf en vervanging van een AED, AED-kast en AED-accu, mits deze openbaar hangt en aangesloten is bij HartslagNu.