Nieuwe besmetting COVID-19 nertsenbedrijf Landhorst

Home > Inwoners > Nieuws > Nieuwe besmetting COVID-19 nertsenbedrijf Landhorst

Nieuwe besmetting COVID-19 nertsenbedrijf Landhorst

RSS

In Landhorst is bij een nertsenbedrijf een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het gaat om een bedrijf van 4300 moederdieren. De besmetting is aan het licht gekomen na een melding van verschijnselen bij nertsen, op basis van de meldplicht. Het bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd. 

In totaal zijn nu achttien nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard, melden de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Op de zeventien bedrijven waar eerder SARS-CoV-2 is vastgesteld zijn alle dieren geruimd.

Maatregelen

Het kabinet heeft al maatregelen genomen voor alle pelsdierhouderijen in Nederland, zoals een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiĆ«neprotocol, om verdere verspreiding tegen te gaan en om te voorkomen dat CoV-2 overgaat van nerts op mens, dat op twee bedrijven aannemelijk is gebeurd. 

Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beƫindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Zie voor uitgebreide informatie de veel gestelde vragen en antwoorden in onderstaand document.