Molenaar Jan van Riet en wethouder Bellemakers ontvangen voorzitter Molenstichting

Home > Inwoners > Nieuws > Molenaar Jan van Riet en wethouder Bellemakers ontvangen voorzitter Molenstichting

Molenaar Jan van Riet en wethouder Bellemakers ontvangen voorzitter Molenstichting

RSS

Zaterdagmiddag (29-8) arriveerde Nico Papineau Salm, voorzitter van “De Hollandsche Molen” per fiets bij De Korenbloem te Oploo. Hij doet de molentournee in het kader van het 100-jarig bestaan van de landelijke molenvereniging in 2023. Tot april van dat jubileumjaar wil hij 100 molens die hij niet eerder bezocht  bezoeken.

In gesprek
Papineau Salm wil ter plekke horen over het reilen en zeilen van de molens. Molenaar Jan van Riet kon hem zowel over de historie als over de actuele situatie uitgebreid te woord staan. Het feit dat de molen in 2021 weer in authentieke kleur met de originele reclame-uiting wordt beschilderd, werd door de voorzitter van de molenstichting met interesse aangehoord. Wethouder Bellemakers prees de inspanningen van de vrijwilligers die zich in de gemeente inzetten voor het in stand houden en later draaien van de molens. “En dat geldt natuurlijk ook voor de vrijwilligers die de Hamse molen in Wanroij bestieren”, zo zei hij nadrukkelijk.

Uniek verhaal
De Korenbloem te Oploo staat op een unieke locatie midden in het dorp en op nog geen 100 meter van de watermolen (1725) die in de volksmond “D’n Olliemeulen” wordt genoemd. Nadat de watertoevoer vanuit de Molenbeek steeds verder afnam, werd in 1845 de standerdmolen “De Korenbloem” geplaatst. Waarschijnlijk werd deze in delen vanuit de omgeving ’s-Hertogenbosch naar Oploo vervoerd en hier weer opgebouwd.

Tevreden terug naar Amsterdam
Voorzitter Papineau bezocht ‘s ochtends de korenmolen Luctor et Emergo te Rijkevoort en kon na zijn geslaagde bezoek aan Oploo tevreden de terugreis aanvaarden. “Ik ben altijd weer onder de indruk van de mensen die dit allemaal mogelijk maken en de positieve energie die het behoud en beheer van molens een gemeenschap geeft. Iedereen wordt blij van molens. Dat is iets magisch. Acht molens bezocht, nog 92 molens te gaan! Heerlijk!

Meer informatie op www.molens.nl en op www.dekorenbloemoploo.nl