Hoe leer je jouw kind omgaan met geld?

Home > Inwoners > Nieuws > Hoe leer je jouw kind omgaan met geld?

Hoe leer je jouw kind omgaan met geld?

RSS

84% van de volwassenen die op jonge leeftijd leerden omgaan met geld, sparen nu vaker. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. Kortom: het is dus belangrijk om je kind de waarde van geld bij te brengen. Hoe je dat doet? Wij geven tips.

“Mam, pap, zullen we biljetten uit de muur halen om nieuwe spullen te kopen?” Kinderen denken soms dat geld ongelimiteerd beschikbaar is. Aan jou als ouder de taak om waardebesef bij je zoon of dochter te creëren. Onthoud daarbij: Begeleiden is goed, maar geef je kind ook de ruimte om fouten te maken. Die horen erbij en zijn leerzaam.

Op is op

Verdienen, sparen en uitgeven. Je leert het je zoon of dochter met zakgeld. Als baas over de eigen portemonnee moet hij of zij keuzes maken. Vandaag een zak snoep of doorsparen voor een nieuwe game? Het bedrag dat je geeft, hangt af van je eigen bestedingsruimte en wat je kind ervan moet betalen. Maak hierover duidelijke afspraken én vergeet het zakgeldmoment niet.

Spaarpot of -rekening

Heeft je kind nog geen spaarvarken? Tijd om er eentje aan te schaffen. Want sparen is leuk en belangrijk. Stel samen een spaardoel vast en bekijk regelmatig de tussenstand. Dat doe je door het gespaarde geld te tellen. Het is verstandig om met contant zakgeld te beginnen. Zo ziet je kind het geld letterlijk binnenkomen. En is je zoon of dochter al wat ouder? Open dan een spaarrekening!

Vragen kost geen geld!

Heb je vragen over hoe je jouw kind leert omgaan met geld? Of andere vragen over opgroeien? Stel ze aan het CJG via 0485 – 39 66 66 of info@cjglandvancuijk.nl.