Buiten stoken of barbecue: 5 tips om minder rook- en geuroverlast te veroorzaken

Home > Inwoners > Nieuws > Buiten stoken of barbecue: 5 tips om minder rook- en geuroverlast te veroorzaken

Buiten stoken of barbecue: 5 tips om minder rook- en geuroverlast te veroorzaken

RSS

Wanneer je een vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet. Wil je toch een vuurtje aansteken? Met de tips hieronder kun je de uitstoot van schadelijke stoffen beperken:

 1. Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is.
  Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Hout moet minimaal 2 jaar drogen. Gebruik een vochtmeter om te meten of het hout een vochtigheidsgehalte tussen 15 en 20% heeft. 
 2. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout,
  daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook verbranden van snoeihout of afval is verboden.
 3. Brandbare blokken van geperst hout, zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk.
  Gebruik blokken met het FSC- of PEFC-keurmerk. Stapel ze losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden en komen er minder schadelijke stoffen vrij.
 4. Laat de barbecue of vuurkorf uit bij windstil of mistig weer; raadpleeg de Stookwijzer en let op het stookalert.
  Op zulke dagen blijft rook hangen en dat kan plaatselijk veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast veroorzaken. Op stookwijzewww.r.nu en www.rivm.nl/stookalert zie je wanneer je vuur beter uit kan blijven.
 5. Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving.
  Dat is een betere keuze dan een barbecue op houtskool. Toch kan in alle barbecues giftige rook ontstaan doordat vocht en vet uit het vlees druipt en verbrandt in de vlammen. Dat kun je voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vet opvangplaatje.